nuffnang

Search This Blog

Wednesday, September 17, 2008

Perokok, Rokok dan PoloniumRokok beradioaktif?…macam tak boleh percaya,tapi inilah kenyataan dan suatu kajian telah dijalankan ke atas seorang perokok. NIKOTINA merupakan elemen berbahaya kepada tubuh badan.Kita selalu dengar Tak Nak! di media dan papan-papan tanda jalan raya,namun segelintir masyarakat tidak dapat mengubah tabiat yang telah lama berakar-umbi di hati.Fuuuuhhhh….asap dikeluarkan menandakan nikmat dari rokok yang sedang membakar,tetapi ingat bekas ejen KGB,Alexender Litvinenko mengalami keracunan yang sama dengan kuantiti racun di dalam rokok.Kematian beliau dikatakan berkait rapat dengan Arsenik dan ianya merupakan salah satu dari bahan aktif yang dijumpai didalam rokok. Rokok juga mengandungi paras POLONIUM…Apa itu Polonium ?

Penyelidik di Amerika Syarikat baru-baru ini mendapati perokok menyedut purata kira-kira 0.04 picocurie polonium 210 bagi setiap sebatang rokok.[1 picocurie adalah pecahan daripada trilion curie.Curie adlah nama unit radiasi bagi penemu polonium,Marie dan Piere Curie].Adakah kalian pernah mempelajari Fizik bab akhir Form 5?.Konsepnya sama apabila Polonium 210 mempunyai separu hayat kira-kira 138 hari….bermakna ia adalah beribu-ribu kali lebih radioaktif berbanding bahan api nuklear yang digunakan dalam bom atom yang awal.Hebat juga ya ROKOK anda…bahannya sudah cukup untuk mencairkan sel-sel peparu.

Setiap batang rokok yang disedut oleh anda mengandungi suku curie yang merupakan salah satu daripada radioaktif paling beracun di dunia selain Tar,Nikotina,dan Sianida.Jadi jika ada diantara kalian yang menghisap rokok atau membaca artikel sambil menyedut rokok bermakna jasad anda terdedah kepada dos yang bersamaan kira-kira 300 kali x-ray anda.Toksin di dalam batang rokok ini telah menyebabkan banyak kematian akibat merokok yang boleh dikaitkan dengan polonium.Apabila sudah gentar dengan berita sedemikian pelbagai syarikat pengedar dan pembuat rokok telah melakukan operasi secara sistemetik dan dalam pelbagai cara untuk mengelakkan dari diketahui seluruh masyarakat dunia.

Terbaru,syarikat tembakau tidak hanya meningkatkan paras nikotina tetapi mengubah suai beberapa ciri batang rokok untuk meningkatkan bilangan hembusan bagi setiap rokok.Perkara ini telah didedahkan oleh penyelidik yang melakukan kajian di Sekolah Kesihatan Awam Harvard [HSPH],yang diketuai oleh Howard Koh dan beberapa orang pegawai. beliau telah menggelar rokok sebagai “direka khusus,untuk mengekalkan wabak tembakau”.Syarikat tembakau telah meningkatkan dadah nikotina tahun demi tahun dalam rokok mereka,tanpa memberi amaran kepada penggunanya. Tanpa diketahui, anda sebagai perokok telah digunakan sebagai pihak yang mengayakan “tukang buat rokok”. Mereka membuat keuntungan dengan menyebabkan kesusahan dan penderitaan kepada orang lain. Sedarkah anda ? :)

Firman Allah S.W.T dalam ayat 195 surah Al-Baqarah yang bermaksud :
“Dan belanjakanlah (apa yang ada pada kamu) kerana (menegakkan) agama Allah, dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan; dan baikilah perbuatan kamu; kerana sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berusaha memperbaiki amalannya.”

No comments: